קידום אתרים שלילי

קידום אתרים שלילי (Negative SEO) הוא פרקטיקה המשתמשת במגוון טכניקות קידום אתרים פסולות, לא חוקיות, ובמקרים מסוימים אף זדוניות, שלא על מנת לקדם אתר מסוים אלא על מנת לפגוע בו. קידום אתרים שלילי משמש בעיקר גורמים זדוניים המבקשים לפגוע במתחרה באמצעות פגיעה בדירוג שלו בתוצאות החיפוש האורגניות או על ידי נקיטת טקטיקות קידום אתרים שחור אשר כביכול מתבצעות בשמו על מנת שמנועי החיפוש "יענישו אותו".

כך מקווים אותם גורמים זדוניים לשפר את סיכוייהם בתחרות מולו ואף לשפר את הדירוג של האתרים של עצמם באותן תוצאות חיפוש.

דוגמאות לשיטות קידום אתרים שלילי: הפצצת קישורי זבל (ספאם) המובילים אל האתר; העתקת תוכן מן האתר על מנת שמנועי החיפוש יפעילו סנקציות על מקור התוכן המשוכפל, גוגל באולינג; פריצה אל האתר ושינוי התוכן שבו כך שיכיל תוכן באיכות ירודה או קישורים המובילים לאתרים מפוקפקים (מתוך הנחה שיקח זמן עד שבעל האתר ישים לב לכך) ועוד.

האם קידום אתרים שלילי הוא עבודתם של האקרים?

יש מי שמשווים שיטות קידום אתרים שלילי לטכניקות של פריצה למערכות מחשבים הנהוגות על ידי האקרים; בעוד שיש אלמנטים משותפים לשני התחומים, בהחלט קיימות שיטות קידום אתרים שלילי שרחוקות מאוד מלהיחשב "פריצה" כך שהתשובה אינה תמיד חד משמעית.

מספר שיטות נפוצות בתחום קידום האתרים השלילי:

קישורים

  • יצירת עשרות רבות של קישורים היוצאים מאתרים מפוקפקים (כגון אתרי פורנו, הימורים וכן הלאה) ומובילים אל אתר ספציפי אחד. פעולה זו איננה נחשבת פריצה לאתר, אולם היא בהחלט נחשבת לטכניקה של קידום אתרים שלילי.
  • רכישת קישורים מרשתות עתיקות או רשתות "שרופות" (כאלה שספגו בעבר עונשים וסנקציות מגוגל, בין היתר בגלל שימוש בשיטות קידום אתרים מסוגים מפוקפקים שונים) שבהם טקסט עוגן מדויק. גם שיטה זו עשויה לפגוע באתר ספציפי מבלי לחדור למערכותיו, ולכן איננה נחשבת פריצה אליו.

תוכן

  • הפצצה של תגובות זבל (ספאם) בכוונה להסיט את הנושא או להעמיס עודף של מילות מפתח. הואיל ודחיסת מילות המפתח הזו נוטה לעיתים לשנות את אופיו של אתר בעיני מנועי החיפוש, יש מי שרואים בטכניקה זו מעין פריצה לאתר.
  • ניצול פגמים או באגים במערכות ניהול תוכן על מנת למלא אתר בתוכן באיכות גרועה. בדרך כלל מדובר בפריצה לשמה, אולם לעיתים ניתן לטעון אחרת – למשל אם התוכן לא באמת נמצא באתר אלא רק נדמה כאילו כן, בגלל אי הבנה של הדרך בה מנוע החיפוש קורא את מערכת ניהול התוכן.
  • קישור לתמונות ה"כבדות" ביותר (מבחינת גדלי הקבצים) של אתר מתחרה בניסיון מכוון לנצל את רוחב הפס שלו ולהאט את פעולתו. יש מי שיחשיבו פעולה זו כפריצה.

האם קידום אתרים שלילי חוקי או לא חוקי?

אין בשורות אלה כדי לתת ייעוץ משפטי, אולם לאור השימוש ההולך וגובר בשיטות קידום אתרים שלילי, כמו גם המודעות לקיומן בקרב בעלי ומקדמי אתרים, ניתן לומר באופן כללי שככל ששיטת קידום אתרים מסוימת נתפסת יותר כפעולה של האקר הפורץ למערכת ממוחשבת – כך קטן הסיכוי שהיא חוקית. לפיכך, מומלץ להתרחק משיטות כאלה ככל האפשר.