קבל דוח בחינם
כניסת לקוחות
Phone Link Icon 050-8127373
Lang Icon EN
נגישות אתרים – הנגשת אתרי אינטרנט
נגישות אתרים

נגישות אתרים – הנגשת אתרי אינטרנט

הנגשת אתרים החל מ-3,900 ש"ח לאתר

החל מה10.2017 אושר חוק הנגשת אתרים המחייב בעלי אתרים להנגיש את האתר שלהם, ומאפשר לכל בעל מוגבלות כזו או אחרת להגיש תביעה שעשויה לגרור קנס של 75,000 ש"ח.

אומנם אפשר להנגיש אתר בתקציב נמוך יותר, הסכום בדרך כלל שאני גובה עבור תהליך הנגשת אתר מתייחס לכל העבודה ההיקפית + התחזוקה הנדרשת לאורך התהליך, כאשר יש דרך להוזיל את ההנגשה אם מתייחסים לתוספים חינמיים.

גם אני בתהליך הנגשת אתר לפעמים מציע ללקוחות תוסף חינמי, יחד עם זאת חשוב להבין שהתוסף החינמי לא תמיד סוגר את הפינה/פרצה ואין עליו אחריות.

במהלך הזמן יצאו לא מעט תקנות בנושא שמאפשרות לבעל האתר להגיב לתביעה מהסוג הזה, לקבל זמן לבצע תיקונים באתר.
[toc]

רוצים שאבצע עבודת נגישות עבורכם? השאירו פרטים

    • מינימום 2 תווים
    • שדה חובהנא להזין מינימום 10 ספרות

    אם יש לכם אתר אינטרנט, יתכן שכבר שמעתם על המושג "הנגשת אתרים" שמתפשט לאחרונה כאש בשדה קוצים וירטואליים. בעלי אתרים רבים מוצאים את עצמם תוהים מה בעצם כוללת הנגשת אתר, האם כל בעל אתר חייב להנגיש אותו, מה בעצם הקריטריונים ואילו עונשים, אם בכלל, צפויים לבעל אתר שאיננו נגיש?

    אספנו עבורכם תשובות למספר שאלות נפוצות על מנת לשפוך מעט אור על הנושא החשוב הזה.

    מהי הנגשת אתרים?

    הנגשת אתרים, או נגישות אתרים, היא פעולה שמטרתה לאפשר לאוכלוסיית גולשים עם מוגבלויות שונות לגלוש ברשת ולבקר באתרי האינטרנט השונים, לרבות האתר שלכם, באופן שמתאים לצרכים המיוחדים שלהם.

    כך למשל יוכלו להגיע לאתר שלכם ולנווט בו גם גולשים שיש להם מגבלות בראייה, החל מגולשים שמרכיבים משקפיים, המשך בעיוורי צבעים וכלה בעיוורים; גולשים שיש להם מוגבלות פיזית המקשה עליהם לתפעל עכבר ומקלדת; גולשים עם מוגבלויות שכליות קוגניטיביות כגון קושי בהבנת הנקרא; גולשים שאינם בקיאים בשפה בה כתוב תוכן האתר; גולשים מבוגרים שחוששים מטכנולוגיה עדכנית; גולשים עם לקויות למידה, דיסלקציה ועוד.

    למה חשוב בכלל להנגיש את האתר

    יש שלוש סיבות עיקריות בעטיין נגישות האתר היא אינטרס שלכם כבעלי האתר:

    • הסיבה החברתית: אוכלוסיית האנשים עם המוגבלויות במדינת ישראל מהווה בין 22% ל-25% מן האוכלוסייה הכללית, ואין שום סיבה להדיר את האנשים הללו מן המרחב הציבורי בכלל ומרשת האינטרנט בפרט. עצם העובדה שלאדם כלשהו יש מוגבלות, תהיה אשר תהיה, איננה סיבה למנוע ממנו את חוויית הגלישה ברשת, את האפשרות לאתר מידע או לבצע רכישות באמצעות רשת האינטרנט ממש כפי שאדם ללא מוגבלות מסוגל לעשות.
    • הסיבה הכלכלית: כמעט רבע מן האוכלוסייה בישראל מורכבת מאנשים עם מוגבלויות שהם למעשה לקוחות פוטנציאליים. הנגשת אתר מאפשרת לאנשים עם מוגבלויות לנווט באתר, להזמין שירות או מוצר, להוריד תוכנה או להשאיר פרטים כדי שנציג ייצור איתם קשר מאוחר יותר – כלומר מדובר בהרחבה משמעותית של קהל היעד של האתר שלכם. בפרט אם אתם פועלים בסביבה תחרותית שבה המתחרים אינם נגישים (עדיין) לקהל היעד הזה, הנגשת האתר מהווה גם יתרון תחרותי.
    • הסיבה החוקית: בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שנחקק ב-1998, והתקנות לו שנקבעו בשנת 2013 ובכללן תקנה 35 העוסקת בהנגשת אתרי אינטרנט, נקבעו לא רק החובה להנגיש אתרים אלא גם הסנקציות שתופעלנה כנגד בעלי אתרים שלא יעשו כן. במילים פשוטות, אדם שהאתר שלו צריך להיות נגיש אולם איננו נגיש, חשוף לתביעות, קנסות ותשלומי פיצויים גם ללא הוכחת נזק.

    מי חייב בהנגשת אתר?

    תחילה קבע החוק כי כל אתר אינטרנט חייב להיות נגיש לאנשים מוגבלויות, אולם במהרה התברר כי הנגשת אתרים איננה עניין פשוט או זול במיוחד. הצורך לבצע איזון בין החשיבות של ההנגשה לבין העלויות הנדרשות מבעלי האתרים הביא למספר עדכוני חקיקה בנושא ההנגשה שעיקרם קביעת קריטריונים והגדרות שיאפיינו סוגי אתרים שונים על פי הצורך או אי הצורך בהנגשתם.

    מדובר ברשימה רחבה למדי ועל מנת לוודא האם חלה עליכם חובה חוקית להנגיש את האתר מומלץ להיוועץ באיש מקצוע, אולם לשם ההדגמה נציין למשל כי עוסק פטור או עסק שמחזורו השנתי נמוך מ-100,000 ש"ח – פטור מהנגשת האתר שלו. מי שהמחזור שלו בין 100,000 ש"ח לבין 300,000 ש"ח פטור מהנגשת האתר שלו עד אוקטובר 2020 וכו'. כמו כן נקבע כי כל אתר חדש שעולה לרשת האינטרנט חייב להיות מונגש לגולשים עם מוגבלויות, ואילו אתר שעלה לפני 25 באוקטובר 2015 חייב כבר להיות נגיש אלא אם קיבל פטור.

    איך מבצעים הנגשת אתרים?

    התקן הישראלי לאתרי אינטרנט מונגשים נגזר מהתקן של גוף התקינה הבינלאומי W3C World Wide Web Consortium, ובין היתר קובע כי קיימת חובה להנגיש את כל התבניות, הדפים, המסמכים והסרטונים הקיימים באתר, לפרסם את הסדרי הנגישות ואת פרטיו של רכז הנגישות, וכן להעלות הצהרת נגישות שתופיע במקום בולט ונגיש באתר.

    פעולות הנגשת האתר מתבצעות על ידי אנשי מקצוע  המתמחים בנושא הנגשה הפועלים לפי ההנחיות המתפרסמות על ידי ארגון הנגישות העולמי ובהתאם לתקן הישראלי להנגשת אתרי אינטרנט. אם אתם מחוייבים בהנגשת האתר על פי חוק או מעוניינים להנגיש אותו מסיבות נוספות (כגון הרחבת קהל היעד הפוטנציאלי או פשוט מתוך תחושת אחריות חברתית), מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מומחה באשר להתאמות ולשינויים הנדרשים באתר שלכם, לשקול התקנת תוספי נגישות מסוגים שונים, לנסח הצהרת נגישות וכיו"ב.

    הנגשת אתר משתלמת לבעליו

    הנגשת אתרים איננה עניין זול, אולם בטווח הארוך מדובר בהשקעה משתלמת. בראש ובראשונה בגלל הקנס שאתם עלולים לספוג אילו אדם עם מוגבלות יתלונן כנגד אי-הנגשת האתר שלכם; קנס שלעומתו עלות הנגשת האתר נראית נמוכה להפליא.

    אבל גם משום שהנגשת אתר עשויה להועיל לו מבחינת הדירוג שלו בתוצאות החיפוש ברשת – וכך הוא ייחשף ליותר גולשים פוטנציאליים עם או בלי מוגבלויות ואף עשוי ליהנות מיחס המרה גבוה יותר שיוביל להכנסות גבוהות יותר.

    נגישות אתרים – לסיכום

    יש בעלי אתרים שעבורם צירוף המילים "נגישות אתרים" מעורר תחושה של כורח, אילוץ והוצאה כספית גבוהה – אולם למעשה ההיפך הוא הנכון. אתר אינטרנט נגיש לגולשים עם מוגבלויות הוא אתר שעומד בחזית הטכנולוגיה מחד והסולידריות החברתית מאידך, נהנה מיתרון משמעותי במנועי חיפוש ומיתרון תחרותי על פני מתחרים שאינם נגישים עדיין. אין פלא שיותר ויותר בעלי אתרים ממהרים להנגיש את האתרים שלהם גם אם תקנות החוק מאפשרות להם פטור או דחייה. היתרונות של אתר נגיש עולים על החסרונות, והשפעתם מורגשת היטב לאורך זמן.

    אין לכם אתר? מעוניינים תהליך של בניית אתרים עם דגש על התאמה לחוקי הנגישות? צרו קשר

    אודות הכותב
    אייל רחמים
    אייל רחמים

    בעל ניסיון של 14 שנים בשיווק דיגיטלי ו11 שנים בקידום אתרים, יזם דיגיטלי, מנכ״ל דיגיטאץ׳ – חברה לקידום אתרים ושיווק באינטרנט, מרצה במכללה למנהל, והבעלים של הבלוג seolinks.

    קידום אתרים בגוגל למעלה

    רוצה להגדיל את הרווחים מהאתר שלך?

    מדריך ללימודי קידום אתרים
    רוצים שאבדוק לכם את האתר?