קבל דוח בחינם
כניסת לקוחות
Phone Link Icon 050-8127373
Lang Icon EN
סרטי תדמית – יצירת סרטי מוצר ותוכן וידאו
סרטי תדמית

סרטי תדמית – יצירת סרטי מוצר ותוכן וידאו

סרטי תדמית וסרטונים באופן כללי הם הצעקה האחרונה בעולם התוכן הדיגיטלי ברשת. 78% מן המשתמשים ברשת צופים בסרטון וידאו מדי שבוע, ו-55% מדי יום. תחזיות צופות כי בשנת 2020 כ-80% מן התנועה ברשת תהיה סביב תוכן וידאו, וכבר היום Youtube הוא האתר שבו עוברים הכי הרבה משתמשים מדי יום, אחרי גוגל.

יתרונות סרטי תדמית – סרטי מוצר ותכני וידאו נוספים לעסקים

לסרטונים יש את הכוח להעביר את הצופים חוויה רגשית בעלת עוצמה רבה. הם יכולים לרגש, לסקרן, להצחיק ולעורר קשת שלמה של רגשות אחרים. כפועל יוצא, סרטונים יכולים להגדיל באופן משמעותי את משך השהייה של גולשים באתר ולשפר את חוויית המשתמש שלהם – היבטים חשובים בפני עצמם אבל גם בעלי משמעות אדירה בכל הקשור לתחום של קידום אורגני במנועי החיפוש.

תוכן וידאו יכול להופיע בפני עצמו בחיפוש הסרטונים של גוגל. הוא יכול להשפיע לטובה על קידום אתרים בזכות שימוש במילות מפתח. הסיכוי שגולשים ישתפו סרטונים עם חבריהם ומכריהם גבוה הרבה יותר מהסיכוי שישתפו קטע טקסט – וכך גם תוכלו ליהנות מהגדלת מעגל הגולשים שייחשפו לתוכן שלכם ואולי אפילו להפוך ללקוחות משלמים.

בקיצור – תחום הדיגיטל של ימינו הולך לכיוון של יותר תוכן וידאו ופחות תוכן טקסטואלי. היתרונות הרבים של סרטי תדמית או סרט הדרכה לשימוש במוצר כלשהו הופכים אותם לכדאיים מאוד להפקה עבור בעלי עסקים רלוונטיים.

טיפים ליצירת סרטי תדמית ותוכן וידאו

ועם זאת, משווקים דיגיטליים לא ממהרים להשקיע בתוכן וידאו. הסיבה היא ככל הנראה שהפקת תוכן כזה איננה עניין פשוט כלל. מלבד עניין העלות, שעשויה להיות גבוהה למדי, חשוב להבין כי כל הדברים החשובים שמתרחשים בעת הפקת תוכן וידאו מתרחשים למעשה עוד לפני שהמצלמות נדלקות: ה"פרה-פרודקשן", כפי שמכונה בשפה המקצועית, כלומר ההכנה, התכנון והלוגיסטיקה, כולם מתחילים עוד הרבה-הרבה לפני שמישהו צועק "אקשן!" – ורבים פשוט לא יודעים מאיפה להתחיל ומה לעשות.

לא קל להפיק תוכן וידאו. לא כל בעל חברה יודע איך ליצור סרטי תדמית לעסק, ולא כל בעל חנות יודע כיצד ליצור סרטון תדמית שיציג את המוצר שלו באופן שיהיה לו סיכוי להפוך ויראלי. למרבה המזל, יש באינטרנט לא מעט יוצרים ומפיקים שכבר ניסו את זה. הם כבר בזבזו זמן, משאבים ולא מעט עצבים כדי ללמוד על בשרם – ועכשיו אפשר ללמוד מן הניסיון שלהם.

  • הגדירו את קהל היעד

הצעד הראשון בהפקת סרטון הוא להגדיר מי הקהל שאמור לצפות בו. לשם כך יש לבצע תהליך מקדים אחר, של בניית פרסונות לקוחות. אחרי הכל, רוב הסיכויים הם שקהל היעד מורכב מיותר מסוג אחד של אנשים, ומוטב כי בעל העסק יכיר את הטיפוסים השונים שהוא משווק להם את מוצריו ו/או שירותיו.

טעות נפוצה מדי בקרב בעלי עסקים רבים היא לכוון את הסרטון שבכוונתם ליצור אל קהל יעד "גדול ככל האפשר", או "כל מי שירצה לצפות בו". יש יותר מדי מפרסמים כאלה, גם בקרב חברות וארגונים גדולים, שמנסים ליצור קמפיין שיווקי שיפנה למכנה המשותף הרחב ביותר אבל בסופו של דבר פשוט לא מעניינים אף אחד. התוצאה: בזבוז גדול של משאבים שפוגע ביחס העלות-תועלת.

אז מה עושים? את ההפך הגמור: השתדלו להפיק את הסרטון עבור פרסונה אחת של לקוח, טיפוס ספציפי אחד בלבד, ובטווח הארוך מובטח כי תראו עד כמה שסרטון כזה יהיה ממוקד ואפקטיבי. הסיפור שתספרו בסרטון, כשאתם כותבים עבור טיפוס ספציפי, יגרום לכם להיראות ולהישמע הרבה יותר אמינים, וקהל היעד שמורכב מן הטיפוסים הספציפיים הללו ייטה לבטוח בכם יותר ולסמוך עליכם.

  • חדדו את המסר שלכם

העסק שלכם הוא מכונה משומנת שמבוססת על הרבה חלקים נעים, אבל כשאתם יוצרים סרטון מוצר או תדמית אתם חייבים להתמקד במסר אחד ויחיד. זה הכל. יכול להיות שאתם רוצים להפיק סרטון הסבר אודות שימוש במוצר מסוים שאתם משווקים, או סרט תדמית שיציג אתכם למשקיעים פוטנציאליים, או להציג מחקר שיעורר מודעות לשירות חדש שאתם מתכננים להשיק בקרוב – אל תנסו לדחוס את כל הסרטונים הללו לכדי סרטון אחד שיעשה גם וגם וגם. להיפך: סרטון עם מסר ברור, חד ויחיד, יהיה הרבה יותר אפקטיבי בטווח הארוך.

  • הגדירו את התקציב שלכם

תקציב הפקת סרטון תדמית, שאיננו מוגדר כראוי ומבוקר היטב, הוא דבר שקל מאוד לחרוג ממנו ולבזבז הרבה יותר ממה שרצוי ואפשרי. יתרה מזאת, עמימות תקציבית פירושה קושי בניהול ציפיות ועמידה בהן. לכן הדבר החשוב ביותר שעליכם לעשות מיד לאחר שהגדרתם את קהל היעד ואת המסר שלכם הוא להגדיר מסגרת תקציב.

עיקר התקציב שלכם צריך להיות מושקע בתשלום לחברת הפקה טובה. חברה כזו, שבחרתם לאחר שעיינתם בתיק עבודות שלה והבהרתם לקברניטיה את החזון שלכם באשר לסרטון, תוכל להפיק עבורכם סרטי תדמית באיכות גבוהה שיעבירו מסר מדויק לקהל היעד שבחרתם.

חושבים לקצץ עלויות בעזרת צילום באמצעות סמארטפון במקום מצלמה מקצועית ולהיעזר בעובדי החברה במקום בשחקנים שזו עבודתם? זכרו שבכל הנוגע לתפיסת המותג שלכם, סרטון באיכות נמוכה עלול להיות גרוע משום סרטון בכלל. לכן, אולי, במקרה הזה עדיף לא לחסוך.

  • כתבו ושכתבו את התסריט

חשוב להבין שעסק שמתמחה בתחומו, למשל בתכנות אפליקציות לסמארטפונים או בלימוד שחייה למבוגרים, לא תמיד יכול להשקיע משאבים בכתיבת תסריט ראוי עבור סרטי תדמית לעסק, למשל. ממש כפי שאתם מתמחים בענף בו אתם פועלים, כך יש אנשים שמתמחים בכתיבת תסריטים; ואמנם רוב הסיכויים הם שאותם תסריטאים או כותבי תוכן אינם בקיאים כמוכם ברזי העסק שלכם, אבל גם רוב הסיכויים הם שאתם לא כותבים היטב כמוהם. לפיכך מוטב כי תעבדו יחד על מנת ליצור לסרטון שלכם את התסריט המושלם.

מרוצים מהטיוטה הראשונה של התסריט? אל תמהרו לעבור לשלב הבא. התייעצו עם האנשים שנמצאים בקשר ישיר עם הלקוחות – אנשי מכירות, אנשי שירות לקוחות – בקשו מעוד גורמים בעסק לקרוא את התסריט ולחוות עליו דעה, ושיקלו את כל ההערות שתקבלו בכובד ראש על מנת לבחון אפשרויות לשנות את התסריט לפיהן, או אולי דווקא לא לשנות בו אף פסיק. תסריט יכול לעבור אינספור שכתובים, ומוטב שהוא יעבור את כל מסכת השיפוצים, גם אם היא נראית מייגעת, כדי לקבל תוצאה סופית אופטימלית, מקובלת על דעת כולם (או לפחות הרוב) ואפקטיבית.

  • אל תשכחו את מטרת הסרטון

את הפרסומות של פעם, שנהגו לפרט את יתרונות המוצר בצורה יבשה למדי, החליפו בשנים האחרונות סרטי תדמית שמתמקדים הרבה יותר באווירה מאשר במוצר או בעסק. זוהי אבולוציה טבעית ומעניינת של תחומי השיווק והפרסום, שבזכותה יותר ויותר חברות ועסקים יוצרים תכנים מעניינים שיש בהם ערך רב יותר מאשר מכירתי-נטו; אולם יש גם כאלה שנוטים להתמקד מדי באווירה ושוכחים לנצל את הסרטון לתועלתם בדרכים אחרות.

יצרתם סרטון סיפורי עם ניחוח קולנועי ומוסר השכל? זכרו להוסיף לו את הלוגו שלכם. הסרטון שלכם בעלי פוטנציאלי אמיתי להפוך ויראלי ולהסתובב בכל העולם בזכות שיתופים על גבי שיתופים? העלו בו קריאה לפעולה, כתובת אתר או מספר טלפון. זה לא חייב להיות ברקע כל הזמן ובכך לפגוע בסרטון עצמו, אבל בהחלט אפשר להוסיף אלמנטים שיווקיים לקראת סופו של הסרטון, למשל בכותרות הסיום או לאחריהן.

  • הגיעו לעיקר בתוך 8 שניות לכל היותר

אנחנו חיים בעולם שבו הקצב מהיר יותר מאי פעם, ובין סטוריז שנעלמים בתוך 24 שעות לבין שפע הגירויים שקופצים לכולנו הן בניוזפיד של הרשתות החברתיות והן בהתראות של הסמארטפונים שלנו, חשוב להבין עד כמה קשה להשיג את תשומת הלב של קהל היעד. על פי מחקרים אחרונים בתחום, סרטון וידאו שלא מגיע לעיקר לאחר 8 שניות לכל היותר – ומוטב פחות – הגולשים פשוט נוטשים אותו על מנת לעבור הלאה, לדבר הבא.

זו לא בהכרח מגבלה קשה. שמונה שניות הן בדיוק הזמן הדרוש בדרך כלל כדי להציג דובר, לקשר אותו למותג ולהגיע למסר, או לפחות להתחיל לחשוף אותו תוך שמירה על עניין מצד הצופה. אגב, בשנת 2000 נהוג היה לדבר על 12 שניות, מה שאומר שבעתיד צפוי שטווח הקשב שלנו יצטמצם אפיל יותר.

  • קבעו אורך אידיאלי לסרטון

האלמנט העיקרי שאמור להשפיע על אורך הסרטון שלכם הוא המסר; אבל בנוסף אין להתעלם משיקולי המרה, עלות תועלת ונתונים מספריים אחרים. במילים אחרות, ככל שהסרטון שלכם קצר יותר, כך יש יותר סיכוי שהצופים יישארו עד תומו; וככל שהוא ארוך יותר, כך יהיה קשה לכם יותר להשאיר את הצופים מול המסך.

יש שיאמרו שסרטון באורך 30 שניות זהה באפקטיביות שלו לסרטון באורך 90 שניות; יש שיאמרו שהעיקר הוא להישאר מתחת לשתי דקות. אבל האמת היא שאורכו האידאלי של סרטון תלוי במידה רבה בשלב בו הצופה נמצא במשפך השיווקי: ככל שהוא נמצא עמוק יותר, כלומר בשלב מתקדם יותר במשפך הזה, כך תוכלו להאריך את הסרטון.

  • היו שקופים ואותנטיים

בין המטרות העיקריות של סרטון וידאו, בין אם מדובר בסרט הדרכה לשימוש במוצר, סרטי תדמית או כל סרטון אחר, ניתן למנות מתן ערך אמיתי לאדם שצופה בו. ערך כזה, שניתן בצורה שאיננה נתפסת אוטומטית כמכירתית או פרסומית מדי, יוצר בקרב הצופה תחושה של אמון במותג. אל תפרו את האמון הזה. המשיכו להיות שקופים ואמיתיים כדי להיתפס כמומחים ואמינים. רק על הבסיס הזה תוכלו לבנות מערכת יחסים ארוכת טווח עם לקוחותיכם.

  • צרו סטוריבורד ועקבו אחריו

סטוריבורד הוא רצף ציורים שמציגים קטעים מתוך הסרטון ומטרתו הוא ליישר קו בין כל האנשים שעובדים על הפרויקט באשר לנראות הסופית שלו. יש לו חשיבות רבה לא פחות מזו של תסריט כתוב, שכן הוא למעשה לוקח את המילים הכתובות והופך אותן לציורים, מעניק רוח חיים וגוף פיזי לתמונות שהתסריטאי ראה בדמיונו.

כדי ליצור סטוריבורד טוב נסו לחשוב על שאלות כמו "מאיפה מגיע האור בסצנה הזו?"; "מה צריך להיות במיקום כדי שהסצנה תעבוד כמתוכנן?"; "אילו כלים צריכים להיות בכל צילום כדי שהצילום ייראה כמו בדמיונו של התסריטאי?" וכדומה.

יש מגוון רחב של אפשרויות, עדשות, חצובות ועוד סוגי ציוד טכני שבהם ניתן להשתמש לכל צילום, כך שהסטוריבורד יכול לסייע לכם להתכונן גם לצד הטכני של הצילום וגם לצד הכלכלי שלו; אחרי הכל, לכל פיסת ציוד יש גם עלות, וחשוב לקחת בחשבון כמה שיותר עלויות כאלה עוד לפני שמתחילים הצילומים.

  • התייחסו לכל סרט תדמית כאל פרוייקט צילום בקנה מידה הוליוודי

בהמשך לנושא הסטוריבורד, שהוא למעשה חלוקה של הסרטון לגורמים בסיסיים (סצנות), יש עוד מגוון רחב של נושאים מקצועיים מעולם הצילום והפקות הווידאו שכדאי לקחת בחשבון: נושאים כמו רשימת צילום, מיקומי מצלמות, כיוון תאורה, קביעת לוח זמנים להפקה, ציוד צילום נדרש, הערכת כוח האדם שיידרש למשימה ובחירתו (הן מבחינת צוות השחקנים שלפני המצלמה והן מבחינת הצוות הטכני שמאחוריה), בחירת אתרי הצילום לרבות סיור מקדים בהם וכדומה.

זוהי כמובן סיבה נוספת בעטיה כדאי לשכור את שירותיה של חברת הפקת סרטי תדמית מקצועית ומנוסה שתוכל לעשות עבורכם את כל הדברים האלה, אבל חשוב שתשאירו אצבע אחת שלכם על הדופק. למשל, לוו את נציגי חברת ההפקה בסיורים באתרי הצילום, חוו דעה אודות לוחות הזמנים המתוכננים וכו'.

  • הגזימו בהערכת משך הזמן שיידרש להפקת הסרטון

זמן הוא אחד המשאבים היקרים ביותר שעליכם להעמיד לרשות פרוייקט הפקת הסרטון; וממש כפי שתשמחו אם יישאר לכם בסוף הפרוייקט עודף תקציבי של שקלים, כך תשמחו אם תסיימו את הפרוייקט עם עודף של זמן – כלומר, כמה ימים או אפילו שבועות לפני הזמן. לכן בבואכם להעריך כמה זמן יקח לכם לסיים את הפקת הסרטון, היו נדיבים עם עצמכם.

  • אל תשכחו את הסיבה שלשמה התכנסתם כאן

ראוי להדגיש פעם נוספת את אשר צוין כבר קודם: שיווק וידאו הוא הלהיט הנוכחי בתחום השיווק באינטרנט, וככזה כמעט בטוח שהוא יצדיק את ההשקעה המרובה שאתם משקיעים בהפקתו (בהנחה שאתם עושים זאת באופן שתואר לעיל, כלומר בשיקול דעת, במקצועיות ובאחריות).

נתונים מן הרשת טוענים כי 76% מאנשי השיווק שניסו לייצר תוכן וידאו טוענים כי הוא סייע בהגדלת המכירות; 47% טוענים כי תוכן וידאו מסייע בצמצום פניות לתמיכה טכנית, ו-80% טוענים כי בזכות העלאת סרטונים לאתר יש עלייה במשך השהיה של גולשים בו. מחקרים אחרים טוענים כי 20% מן האנשים זוכרים מה שהם שמעו, 30% זוכרים מה שהם ראו, אבל 70% רואים מה שהם גם ראו וגם שמעו.

המסקנה ברורה: אם אתם עדיין לא יוצרים סרטי תדמית עבור העסק שלכם, אתם צריכים להתחיל לעשות את זה, ויפה שעה אחת קודם.

סיכום: איך ליצור תוכן וידאו כגון סרטי תדמית לעסקים באופן יעיל

הפקת סרטונים בעלי ערך ובאיכות מעולה יכולה להיות מורכבת, אבל באופן כללי ניתן לומר כך:

  • דאגו לטפל בעקרונות הבסיסיים של הסרטון: הגדרת קהל יעד, מסר, תקציב, מטרה וכו'
  • האצילו סמכויות על אנשי המקצוע שמתמחים בפעולות שאתם פחות מתמצאים בהן, כמו כתיבת התסריט והצילום בפועל
  • ודאו שיש בצוות שלכם או בחברת ההפקה ששכרתם מי שדואג להיבטים הטכניים של ההפקה

ככל שתקדימו ליצור סרטי תדמית או סרטוני מוצר, כך תקדימו למנף את הכוח האדיר שיש לווידאו על קהל היעד שלכם ותיהנו מיצירה והעמקה של יחסי אמון אל מול לקוחותיכם בהווה ובעתיד. מוכנים להתחיל? קדימה, אקשן!

אודות הכותב
אייל רחמים
אייל רחמים

בעל ניסיון של 14 שנים בשיווק דיגיטלי ו11 שנים בקידום אתרים, יזם דיגיטלי, מנכ״ל דיגיטאץ׳ – חברה לקידום אתרים ושיווק באינטרנט, מרצה במכללה למנהל, והבעלים של הבלוג seolinks.

קידום אתרים בגוגל למעלה

רוצים יותר כניסות לאתר?

מדריך ללימודי קידום אתרים
רוצים שאבדוק לכם את האתר?